Doskonale sycą, choć nie zawierają mięsa. Kotlety z soczewicy i kalafiora pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano:
Jarskie kotlety Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Dziś zapraszamy was na kotlety. Jednak nie schabowe, nie mielone, a takie zupełnie bez mięsa. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom są pyszne i bardzo pożywne. Jak znalazł na piątek.

Kotlety na obiad to popularny pomysł. Robi się je szybko i wszyscy je lubią. Jednak zwykle przygotowujemy je ze schabu, piersi kurczaka lub mięsa mielonego. A dzisiaj chcielibyśmy wam zaproponować jarską wersję uwielbianego dania. Nie musicie się jednak obawiać, że po obiedzie wasza rodzina będzie nadal głodna. Tak skomponowaliśmy skład potrawy, że wszystkim posmakuje i wyjdzie na zdrowie. A przy tym jest taka jak lubicie – chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.

Kotlety bez mięsa – z czego najlepiej je zrobić?

Kotlety kojarzą się z pożywnym, smażonym kawałkiem mięsa. Jednak można je też przygotować z zupełnie innych składników. Oto kilka smacznych przykładów:

  • Kotlety rybne robi się ze zmielonych ryb. Można tu wykorzystać filety, ale też drobniejsze, ościste rybki. Po przepuszczeniu ich przez maszynkę do mielenia, drobne ości zupełnie nie będą wyczuwalne.
  • Bardzo pożywne i smaczne są też kotlety jajeczne. Do ich przygotowania wykorzystuje się jajka ugotowane na twardo, które po posiekaniu wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami.
  • Kotlety z grzybów leśnych lub z pieczarek będą bardzo aromatyczne. Składniki te warto jednak połączyć np. z kaszą gryczaną, która stanowi świetny wypełniacz i dobrze harmonizuje z grzybami.
  • Kotlety warzywne są bardzo popularne wśród wegetarian. Można je zrobić z gotowanych ziemniaków, marchewki, kalafiora czy warzyw strączkowych. Warto jednak połączyć ugotowane strączki, które będą doskonałym źródłem białka i energii z warzywami, które nadadzą potrawie doskonałego smaku. I właśnie takie kotlety chcielibyśmy wam dziś zaproponować.

Przepis: Kotlety z soczewicy i kalafiora

Jarskie kotlety z soczewicy i kalafiora

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 450 g kalafiora mrożonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • curry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki tartej bułki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie i smażenie warzywKalafior i soczewicę ugotuj oddzielnie w osolonym wrzątku, dokładnie odcedź, wystudź. Kalafior rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju.
  2. Przygotowanie masy na kotletySoczewicę i rozgnieciony kalafior przełóż do miski. Dodaj cebulkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj masę. W razie potrzeby możesz ją zagęścić tartą bułką.
  3. Smażenie kotletówZ gotowej masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, aż z dwóch stron będą rumiane. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Przygotowanie kotletów z soczewicy – wskazówki

Smak kotletów z soczewicy możesz łatwo odmienić. Wystarczy, że zmienisz nieco składniki lub sposób ich przygotowania. Tylko popatrz:

  • Do przygotowania tych kotletów możesz użyć soczewicy czerwonej, zielonej lub brązowej. Pierwsza jednak najszybciej się gotuje.
  • Zamiast podsmażonej cebulki do warzywnej masy możesz dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Smacznym dopełnieniem kotletów z soczewicy będzie posiekana natka pietruszki. Dosyp ją do masy na kotlety.
  • Kotlety z soczewicy możesz upiec, a będą lżejsze dla żołądka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać jarskie kotlety?

Dodatki do kotletów bez mięsa powinny być inne od składników użytych do przyrządzenia potrawy. Dzięki temu kompozycja obiadowa będzie pełniejsza i bardziej urozmaicona. Bezmięsne kotlety warto podać z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Warto do nich zaserwować surówkę lub pieczone warzywa. Doskonałym dopełnieniem smakowym będą też sosy, np.: czosnkowy, pieczarkowy czy pomidorowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...